Galiojimo terminai
Nors dauguma bijodami apsinuodyti išmeta visus maisto produktus pasibaigus galiojimo terminui, tačiau svarbu žinoti kuo skiriasi galiojimo terminų žymėjimai „Geriausias iki...“ ir „Tinka vartoti iki...“
Nuoroda „Geriausias iki ...“ arba „Geriausias iki ... pabaigos“ (t. y. minimalus tinkamumo vartoti terminas) nurodoma ant negreitai gendančių maisto produktų pakuočių. Pavyzdžiui: kruopų, miltų, makaronų, taip pat konservuotų, džiovintų maisto produktų ir pan. Pasibaigus šalia užrašo „Geriausias iki ...“ nurodytam terminui, maisto produktai dar yra saugūs vartoti, tačiau jų kokybė jau gali būti pablogėjusi.
Nuoroda „Tinka vartoti iki ...“ (t. y. maksimalus tinkamumo vartoti terminas) nurodoma ant greitai gendančių maisto produktų ir per trumpą laiką gali neigiamai paveikti žmonių sveikatą. Taip ženklinami mėsos, žuvies ar paukštienos produktai, gaminiai ar pusgaminiai, pienas ir pieno produktai, šviežiai spaustos, nepasterizuotos vaisių sultys ir pan. Pasibaigus šalia užrašo „Tinka vartoti iki ...“ nurodytam terminui, maisto produktai gali būti nesaugūs ir neturi būti vartojami.
Kuo skiriasi sąvokos „Geriausias iki...“ ir „Tinka vartoti iki...“?
Tinkamumo vartoti termino galima nenurodyti prekiaujant:
neluptomis, nesmulkintomis arba panašiai neapdorotomis šviežiomis daržovėmis ir vaisiais; ši nuostata netaikoma daigintoms sėkloms ir kitiems panašiems produktams, pvz., ankštinių augalų daigams,
vynais, likeriniais, putojančiais, aromatintais vynais ir panašiais produktais, gautais iš kitų nei vynuogės vaisių, ir gėrimais, klasifikuojamais KN 2206 00 subpozicijoje, gautais iš vynuogių ar vynuogių misos,
gėrimais, kurių alkoholio koncentracija tūrio procentais yra 10 % arba didesnė,
kepiniais arba miltiniais konditerijos gaminiais, kurie, atsižvelgiant į jų sudėtį, paprastai suvartojami per 24 valandas nuo pagaminimo,
actu,
valgomąja druska,
kietuoju cukrumi,
konditerijos gaminiais, susidedančiais beveik vien iš aromatinto ir (arba) dažyto cukraus,
kramtomąja guma ir panašiais kramtomaisiais produktais.