Knygos

Susipažinkite, kokios knygos padės geriau suprasti maisto švaistymo problemą bei ugdyti tvaresnius mitybos įpročius.
Waste: Uncovering the Global Food Scandal

T. Stuart

Ši knyga atskleidžia tikrąją išmetamo maisto kainą. Pasauliui trūksta maisto, kainos svyruoja, o beveik milijardas žmonių badauja, todėl pasaulis turi maisto problemą – arba mano, kad turi. Gamintojai, prekybos centrai ir vartotojai išmeta iki pusės maisto produktų – tiek, kad būtų galima bent tris kartus pamaitinti visus badaujančius pasaulyje. Dėl maisto, kuris bus išmestas, naikinami miškai, išmetamos šilnamio efektą sukeliančios dujos.

Why Waste Food?

A. F. Smith

Mes užauginame pakankamai maisto, kad galėtume pamaitinti visus planetos gyventojus, tačiau šimtai milijonų žmonių kenčia nuo bado, prastos mitybos ar maisto trūkumo. Knygoje Andrew F. Smithas nagrinėja vieną aktualiausių šiandienos temų, analizuodamas išvengiamo maisto švaistymo priežastis visoje tiekimo grandinėje ir nurodydamas būdus, kaip kiekvienas gali imtis veiksmų šiai pasaulinei problemai spręsti.

One: Pot, Pan, Planet

A. Jones

Food Waste Philosophy

S. Jordan

Eat to Save the Planet: Over 100 Recipes and Ideas for Eco-Friendly Cooking and Eating

A. Bell

Waste-Free Kitchen Handbook: A Guide to Eating Well and Saving Money By Wasting Less Food

D. Gunders

Eating for Pleasure, People & Planet

T. Hunt

Autoriaus misija – išmokyti maitintis taip, kad pirmenybė būtų teikiama aplinkai, neaukojant malonumo, skonio ir maistingumo. Manifestas „Nuo šaknų iki vaisių“ parodo, kaip visi galime tapti sprendimo dalimi, palaikydami skanią, biologiškai įvairią ir atsinaujinančią maisto sistemą, suteikdamas mums įgūdžių ir žinių, kaip tvariai apsipirkti, valgyti ir gaminti maistą, o kartu valgyti sveikesnį ir skanesnį maistą be jokių papildomų išlaidų.

Mūsų virtuvė yra vieta, kurioje susiduriame su maisto atliekomis, perteklinėmis pakuotėmis ir painiais etiniais pasirinkimais. Tai, ką perkate, gaminate ir valgote, turi daug didesnį poveikį nei maišelis, kuriame tai nešiojate. Įkvepianti, praktiška ir, svarbiausia, paprasta, knyga skirta užsiėmusiems žmonėms, kurie nori imtis paprastų pokyčių nepermąstydami viso savo gyvenimo.

L. Miles

The Less Waste No Fuss Kitchen

Šioje knygoje atskleidžiamas mitybos būdas, kuriuo tausojama planeta. Autorė duoda praktinių patarimų ir parodo, kaip kiekvienas mažas pokytis planuojant, apsiperkant ir mažinant atliekų kiekį gali turėti įtakos. Čia rasite 100 receptų, kaip sunaudoti bet kokį kiekį dažniausiai valgomų daržovių, ir idėjų, kaip panaudoti maisto produktus, kurie dažniausiai išmetami. Ši knyga naudinga jums, jūsų kišenei ir planetai.

Atskleisdamas tiesą apie maistą ir tai, kaip maistas veikia mūsų gyvenimą, autorius dokumentuoja savo santykį su maistu nuo vaikystės iki šių dienų. Jis aptaria savo mintis apie maisto švaistymą, švietimą, tvarumą ir aplinkosaugos problemas. Be to, jis dalijasi anekdotais ir pasakojimais apie savo patirtį, taip pat savo filosofija apie maisto gaminimą ir kūrybą. Ši apmąstymus skatinanti knyga leidžia pažvelgti į dalykus iš kitos perspektyvos, suabejoti savo prielaidomis ir turimomis pažiūromis.

Paprasti, gardūs, ekologiški receptai, kurie padeda tausoti aplinką ir neverčia jaustis, lyg kažko netenkate. Pagrindiniai Planetos sveikatos dietos elementai yra augalinės kilmės maisto produktai, tačiau nors šie ingredientai čia yra svarbiausi, dieta neapsiriboja vegetarizmu ar veganizmu. Todėl į knygos receptus įtraukti kuklūs jūros gėrybių ir paukštienos kiekiai, o nedidelis kiekis raudonos mėsos nėra privalomas – todėl šis naujas požiūris į mitybą yra pasiekiamas ir realus kiekvienam.

Nepaisant didėjančio supratimo apie maisto švaistymą, daugelis gerų ketinimų turinčių namų šeimininkų neturi priemonių, kad pakeistų savo įpročius. Šis vadovas, kuriame gausu patrauklių kontrolinių sąrašų, paprastų receptų, praktinių strategijų ir mokomųjų infografikų, yra geriausia priemonė maisto švaistymui mažinti. Gamtos išteklių gynimo tarybos mokslininkas pateikia šiuos kasdienius metodus, kuriuos taikant reikia tik minimaliai pakeisti įpročius. Šiame patogiame vadove gausu naudingų faktų ir patarimų, taip pat 20 „išnaudojimo“ receptų ir didelis įprastų maisto produktų katalogas.