Maisto švaistymas Lietuvoje
Kaip ir visame pasaulyje, Lietuvoje maisto švaistymas yra didelė ir daug resursų kainuojanti problema.
86 kg maisto
kasmet namuose iššvaisto kiekvienas Lietuvos gyventojas
393,8 tūkst. t.
maisto Lietuvoje prarandama per metus
Maistas Lietuvoje yra prarandamas kiekviename maisto tiekimo grandinės sektoriuje, o daugiausia maisto išmetame patys – namuose.
Taip pat daug maisto prarandama ūkiuose – nerealizuotas, pirkėjų reikalavimų neatitinkantis maistas dažnai būna išmestas, užkastas duobėse ar tiesiog paliktas pūti laukuose.
Kiek maisto Lietuvoje yra iššvaistoma kiekviename sektoriuje?
Kokios priežastys lemia, kad ūkiuose ir namų ūkiuose Lietuvos gyventojai švaisto daugiausiai maisto?
Namų ūkiai
Ūkiai
Pirminėje gamyboje daugiausia prarandama burokėlių (20,1 %), rugių (17,9 %) ir avienos (16,2 %), o mažiausiai – karvių pieno, paukštienos, kviečių.
Augalininkystės produkcijos daugiausia buvo prarasta dėl aplinkos veiksnių bei neatitikimo pirkėjų ir vartotojų reikalavimams, o gyvulininkystės – dėl ligų.
Daugiausia lietuviai išmeta jau paruoštą maistą (43 %), šiek tiek mažiau išmeta pieno produktus (14,7 %), daržoves (8,8 %), vaisius (8,6 %).
Beveik puse atvejų maistas išmetamas, nes sugedo.
Dažnai maistas išmetamas, nes paruošta ar patiekta per daug.