Morkos

Lietuvoje kasmet išmetama 680,3 t morkų – tiek sveria 90 dramblių. Iš namuose užsilikusių morkų galima pasigaminti tiek pagrindinių patiekalų, tiek desertų.
Trinta
  • 10 morkų

  • 1 svogūnas

  • 4 skiltelės česnako

  • 1 l daržovių sultinio

  • imbieras (šviežias arba maltas)

Sriubos
  1. Supjaustykite morkas, svogūną, česnaką, imbierą. Įdėkite į skardą, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais.

  2. Daržoves įdėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 minučių 180 laipsnių temperatūroje.

  3. Iškepusias daržoves sutrinkite elektriniu trintuvu kartu su daržovių sultiniu.

    Skanaus!

  1. Supjaustykite morkas, porą ir česnaką, juos apkepkite, kad suminkštėtų. 

  2. Į puodą sudėkite apkeptas daržoves, pupeles, petražoles, užpilkite sultiniu ir virkite apie 1520 minučių. Įdėkite druskos ir pipirų pagal skonį.

  3. Pateikite su šviežiomis petražolėmis.

    Skanaus!

  • 8 morkos

  • 1 poras

  • 2 skardinės pupelių

  • 5 skiltelės česnako

  • 1 l daržovių sultinio

  • petražolės

Su pupelėmis
Salotos
Su brokoliu ir dž. spanguolėmis
  • 6 morkos

  • 1 brokolis

  • 4 skiltelės česnako

  • 100 g. dž. spanguolių

  • 1 v. š. majonezo

  1. Nuskuskite, sutarkuokite morkas, supjaustykite brokolį, o kotą sutarkuokite. Smulkiai supjaustykite česnaką.

  2. Visus ingredientus sumaišykite su dž. spanguolėmis ir majonezu. Įdėkite druskos ir pipirų pagal skonį.

    Skanaus!

  • 8 morkos

  • 4 skiltelės česnako

  • 2 v. š. obuolių acto

  • 1 v. š. cukraus

  • 100 ml aliejaus

  • kalendra

  • sezamo sėklos

  1. Morkas supjaustykite šiaudeliais, smulkiai supjaustykite česnaką. Įmaišykite actą, cukrų, žiupsnelį druskos, kalendrą ir sezamo sėklas.

  2. Aliejų užvirinkite ir užpilkite sumaišytus ingredientus. 

    Skanaus!

Desertai
Pyragas
  • 4 morkos

  • 200 g. miltų

  • 4 kiaušiniai

  • 200 g. cukraus

  • 150 ml aliejaus

  • 2 a. š. kepimo miltelių

  • 1 a. š. vanilinio cukraus

  • citrinos žievelės

  1. Išplakite kiaušinius su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Įmaišykite tarkuotas morkas, aliejų ir citrinos žievelę.

  2. Į masę įmaišykite miltus ir kepimo miltelius. 

  3. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 50 minučių.

    Skanaus!

Kitos idėjos
Sausainiai
  • 200 g. virtų trintų morkų

  • 400 g. miltų

  • 200 g. sviesto

  • 150 g. cukraus

  • 2 kiaušiniai

  • 150 g. kokoso drožlių

  • 2 a. š kepimo miltelių

  1. Išlydykite sviestą, atvėsusį gerai išmaišykite su cukrumi, kiaušiniais ir morkų mase. 

  2. Įmaišykite visus likusius ingredientus, įdėkite žiupsnelį druskos.

  3. Sausainius kepkite 810 minučių įkaitintoje orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje.

    Skanaus!

Keptos morkos
Košės
Džemai
Korėjietiškos