Morkos
Lietuvoje kasmet išmetama 680,3 t morkų – tiek sveria 90 dramblių. Iš namuose užsilikusių morkų galima pasigaminti tiek pagrindinių patiekalų, tiek desertų.
Trinta
10 morkų
1 svogūnas
4 skiltelės česnako
1 l daržovių sultinio
imbieras (šviežias arba maltas)
Sriubos
Supjaustykite morkas, svogūną, česnaką, imbierą. Įdėkite į skardą, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais.
Daržoves įdėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 30 minučių 180 laipsnių temperatūroje.
Iškepusias daržoves sutrinkite elektriniu trintuvu kartu su daržovių sultiniu.
Skanaus!
Supjaustykite morkas, porą ir česnaką, juos apkepkite, kad suminkštėtų.
Į puodą sudėkite apkeptas daržoves, pupeles, petražoles, užpilkite sultiniu ir virkite apie 15–20 minučių. Įdėkite druskos ir pipirų pagal skonį.
Pateikite su šviežiomis petražolėmis.
Skanaus!
8 morkos
1 poras
2 skardinės pupelių
5 skiltelės česnako
1 l daržovių sultinio
petražolės
Su pupelėmis
Salotos
Su brokoliu ir dž. spanguolėmis
6 morkos
1 brokolis
4 skiltelės česnako
100 g. dž. spanguolių
1 v. š. majonezo
Nuskuskite, sutarkuokite morkas, supjaustykite brokolį, o kotą sutarkuokite. Smulkiai supjaustykite česnaką.
Visus ingredientus sumaišykite su dž. spanguolėmis ir majonezu. Įdėkite druskos ir pipirų pagal skonį.
Skanaus!
8 morkos
4 skiltelės česnako
2 v. š. obuolių acto
1 v. š. cukraus
100 ml aliejaus
kalendra
sezamo sėklos
Morkas supjaustykite šiaudeliais, smulkiai supjaustykite česnaką. Įmaišykite actą, cukrų, žiupsnelį druskos, kalendrą ir sezamo sėklas.
Aliejų užvirinkite ir užpilkite sumaišytus ingredientus.
Skanaus!
Desertai
Pyragas
4 morkos
200 g. miltų
4 kiaušiniai
200 g. cukraus
150 ml aliejaus
2 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. vanilinio cukraus
citrinos žievelės
Išplakite kiaušinius su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir žiupsneliu druskos. Įmaišykite tarkuotas morkas, aliejų ir citrinos žievelę.
Į masę įmaišykite miltus ir kepimo miltelius.
Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 50 minučių.
Skanaus!
Kitos idėjos
Sausainiai
200 g. virtų trintų morkų
400 g. miltų
200 g. sviesto
150 g. cukraus
2 kiaušiniai
150 g. kokoso drožlių
2 a. š kepimo miltelių
Išlydykite sviestą, atvėsusį gerai išmaišykite su cukrumi, kiaušiniais ir morkų mase.
Įmaišykite visus likusius ingredientus, įdėkite žiupsnelį druskos.
Sausainius kepkite 8–10 minučių įkaitintoje orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje.
Skanaus!